Det var den 9 januari som en privatperson hittade den misstänkt mördade mannen utanför Halmstad. Foto: SVT

Åtal väcks för misstänkta mordet i Marbäck

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män åtalas misstänkta för mordet i Marbäck. En man blev skjuten i huvudet och enligt åklagare är mordet planerat.

Det var i januari som en förbipasserande hittade en död man liggandes i ett skogsparti intill riksväg 25 i höjd med Marbäck i Halmstads kommun. Mannen som var i 30-årsåldern misstänks ha mördats med hjälp av ett skjutvapen.

Fyra män har suttit häktade misstänkta för inblandning i mordet. Det handlar om två 17-åringar och en man i 50-årsåldern, alla hemmahörande i Blekinge, och en 25-åring från Göteborg.

”En avrättning”

Enligt åtalet har tre av de åtalade männen åkt med bil tillsammans med mordoffret från Malmö till Marbäck i Halmstad. Där har de skjutit honom i huvudet, ryggen och ena armen. Mannen avled på platsen.

– Vad vi kan se är han skjuten på nära håll. Jag tycker man kan kalla det en avrättning, säger åklagare Charlotte Österlund.

De åtalade ska därefter undanröjt bevisning genom att köra offrets bil till Göteborgstrakten för att sedan tända eld på den. Den fjärde av de åtalade männen ska under tiden för dådet haft telefonkontakt med de övriga åtalade och medverkat genom att förse de övriga med ett gömställe efter gärningen.

– Han har varit aktiv och inblandat på sådant sätt att vi anser att även han är gärningsman, säger Charlotte Österlund.

Nekar till anklagelserna

Enligt åklagare har de fyra männen gjort förberedelser inför mordet. Bland annat genom att införskaffa skyddskläder, vapen och ammunition. Åklagaren menar att de  har handlat tillsammans och i samförstånd.

– Vi tror att det handlar om en narkotikauppgörelse av något slag och tre av de misstänkta förekommer tidigare i narkotikasammanhang, säger Charlotte Österlund.

Samtliga misstänkta nekar till anklagelserna om mord, men åklagare Charlotte Österlund bedömer bevisläget som gott.

Kan ni peka på någon som hållit i mordvapnet?.

– Nej, det kan vi inte. Inte mer än att vår uppfattning är att samtliga tre har varit på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.