Foto: SVT

Åtta tjänster försvinner från Högskolan i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

På grund av arbetsbrist lämnade Högskolan i Halmstad in ett varsel om uppsägning för ett år sedan. Nu står det klart att åtta heltidstjänster försvinner.

– Behovet som vi funnit i verksamheten har inte matchat resurserna som vi har i personal, säger Anna Cregård, akademichef för ETN.

Utbildningar som startats upp och andra som lagts ner har skapat en överkapacitet av personal, menar Anna Cregård, akademichef för ETN, Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskap. Detta har nu resulterat i att åtta personer sagts upp, något som Hallandsposten var först med att rapportera.

Det rör sig om sju adjunkter och en forskningsingenjör. En av personerna har blivit omplacerad och en person har fått förlängd uppsägningstid fram till pensionen. Inom akademin har de tre fokusområden: Forskning, utbildning och samverkan med samhället. Där Anna Cregård menar att forskningen är ett stort fokusområde, som de vill satsa på.

– Det är viktigt att vi har en forskningsanknuten utbildning, studenterna ska ha det absolut senaste, säger hon.

Har pågått långa förhandlingar

Förhandlingar med facket har pågått under lång tid, innan beskedet nådde den berörda personalen innan sommaren.

– Ibland har vi tagit ett steg framåt och två steg bak. Vi har också fått hjälp av andra lärosäten, det har tagit väldigt lång tid, säger Anna Cregård.

Anna Cregård, akademichef för ETN.

Personerna som nu blivit uppsagda har alla jobbat på Högskolan i Halmstad i många år och får nu stöd.

– Klart att det är jättetungt, både för de direkt drabbade och för deras arbetskamrater, säger Anna Cregård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.