Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Andreassen, ordförande i Logopedförbundets lokalförening i Halland, förklarar i klippet hur hon anser att patienter hamnar mellan stolarna. Foto: Ella Daneshmand/SVT

Brist på logopeder i Halland ökar risken för svält, luftvägsstopp och lunginflammation

Publicerad

Risk för ojämlik vård – det slår Halländska logopedförbundet larm om. Förbundet menar att många patienter riskerar att falla mellan stolarna och bli utan vård om logopeder inte omfattas av de kommunala verksamheterna.

Behovet ser de främst inom äldrevården och särskilda boenden eftersom ät- och sväljsvårigheter kan leda till en ökad risk för luftvägsstopp, lunginflammation och svält.

– Vi ser att det är en patientgrupp som behöver hjälp, säger Katarina Andreassen, ordförande för logopedförbundets lokalförening i Halland.

Genom skrivelser till samtliga halländska kommuner vill logopedförbundets lokalförening i Halland uppmärksamma behovet.

I klippet berättar Katarina Andreassen mer om varför logopeder inom kommunen är viktiga.

Logopeder är specialister på sväljsvårigheter, språk, tal och röstbesvär. De jobbar ofta inom hälso- och sjukvården men även inom förskola och skola där de behandlar och utreder elever med språkstörning och läs- och skrivsvårigheter.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer