Länsstyrelsen: Köp inte ut till valborgsfirandet

Publicerad

Allt fler vuxna ser enklare på att bjuda minderåriga på alkohol hemma. Det visar en undersökning gjord av IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget. Undersökningen visar även att hallänningar har den mest tillåtande attityden till alkohol i hela landet.

Under de senaste åren har hallandsborna haft en relativt restriktiv syn på alkohol, något som nu tycks ha förändrats. Detta samtidigt som attityden bland vuxna i Sverige blivit mer tillåtande när det gäller att bjuda minderåriga på alkohol hemma.

– Barnen lyssnar till sina föräldrar även om vi inte alltid tror det. Undersökningar visar att i de familjer där föräldrarna har nolltolerans mot alkohol så dricker inte barnen i samma utsträckning, säger Linda Wennerholm, länssamordnare alkohol-, narkotika, dopnings- och tobaksförebyggande arbete samt spel och föräldrarskapstöd. 

Att köpa ut alkohol till minderåriga är olagligt och något som kan orsaka konsekvenser för ungdomarna på kort och lång sikt.

– Alkohol och våld ser vi har en nära koppling. Vi ser också en koppling mellan alkohol och sexuella aktiviteter, både frivilliga och ofrivilliga, men som kanske inte känns så bra efteråt.

Andras barn dricker, inte mina

Hela 83 procent av de tillfrågade tonårsföräldrarna i Hallands län svarade i undersökningen att de tror att minderåriga kommer att komma i kontakt med alkohol under valborg. Men endast sex procent av dem trodde att sina egna minderåriga kommer att dricka. Undersökningen hade 113 svarande tonårsföräldrar i Hallands län.

– Tror man inte att sina egna barn kommer dricka kan det ändå vara bra att prata om det, säger Linda Wennerholm.

Hör Linda Wennerholm i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer