Enligt Kungsbacka kommun är det ingen fara att bad vid någon av de kommunala badplatserna. Trots det kommer det sitta skyltar som avråder från bad. Foto: Roald, Berit TT

Badavrådan i Kungsbacka – trots bra värden

Publicerad

I Kungsbacka har man nu fått svar på den senaste provtagningen av badvattnet. Resultatet: Vattnet går att bada i vid alla kommunens badplatser. Men avrådan kvarstår på grund av tidigare års prover.

Det är EU:s badvattendirektiv som säger att alla badplatser ska ha skyltar som visar vattenkvaliteten från mätningar de senaste fyra åren. Vid fyra av Kungsbackas badplatser innebär det att skyltarna om avrådan kommer sitta kvar hela sommaren oavsett vad kommande tester visar.

Kungsbaka kommun vill nu vara tydliga med att de nuvarande bakteriehalterna inte är lika dåliga genom att sätta upp egna skyltar med de senaste mätvärdena.

Kommunen kommer att prova badvattnet igen 27 juni, 18 juli och 8 augusti.

Så här sa kommunen om avrådan i maj:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Får man klassificering ”dålig badvattenkvalitet” så måste man avråda från bad – se miljöinspektören Josefine Bäckström förklara läget inför badsäsongen i Kungsbacka. Foto: SVT/TT

Här råder avrådan trots goda värden den 7 juni 2022

Lerkil

Hanhals holme

Sörvik

Gårda Brygga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.