OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Arkivbild TT

Barn hittades inlåsta i varm bil

Uppdaterad
Publicerad

Tre små barn hittades under onsdagseftermiddagen inlåsta i en varm bil på en parkering i Halmstad. När polisen kom fram upptäckte de ett spädbarn som låg invirat i filtar.

Händelsen utspelade sig strax innan klockan 16 på onsdagen på Kristian den IV:s väg i Halmstad. Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.

Två rutor var nervevade ett par centimeter, men det uppfattas vara mycket varmt i bilen där det bland annat låg ett spädbarn invirat i filtar. 

– Alla tre barnen var små barn, jag vet inte exakt hur gamla, men ett av dem var en liten bebis, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson i region väst.

Öppnade dörr med grillspett

Innan polisen hann komma dit, tog en civilperson saken i egna händer och öppnade en bildörr med hjälp av ett grillspett.

– Jag har inga uppgifter på hur länge barnen var inlåsta i bilen, men det var tillräckligt länge för att en man skulle uppmärksamma det och tillkalla polis. Mannen uppfattade det som så akut att han kände sig tvungen att öppna bildörren, säger Jenny Widén.

Kunde gått riktigt illa

Ambulanspersonal undersökte barnen som kunde konstateras vara oskadda. Men polisen är hård i sin kritik och uppmanar folk att tänka till en extra gång.

– Just den här typen av ärenden är återkommande varje år, speciellt i sommartid. Nu gick det bra i det här fallet, men tyvärr är det inte alltid så. Det har hänt att såväl djur som barn har avlidit, säger Jenny Widén.

Föräldrarna har vid samtal med polis berättat att de varit och handlat. Polisen skrev en anmälan om framkallande av fara för annan.

Polisens råd om du upptäcker barn eller djur som är inlåsta

  • Är det nödfall får man krossa en ruta. Detta om man anser att det inte går att vänta på polis och räddningstjänst.
  • Känn först efter om bilen är låst.
  • Ring därefter 112 eller 11414. Notera bilens registreringsnummer och klockslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.