En livräddare spanar mot norr på Tylösand i Halmstad. Foto: SVT

Livräddarnas uppmaning till föräldrar på stranden: Lägg ner mobilen

Uppdaterad
Publicerad

När det befinner sig uppåt 40 000 badare på Tylösand i Halmstad uppstår det olika problem som livräddarna får hjälpa till med. En återkommande företeelse är till exempel att föräldrar tappar bort sina barn på stranden.

Livräddarna på Tylösand har haft att göra i sommar. Ofta är det strömmarna ut från Tylösand som är orsaken till att folk blir nödställda i vattnet. Framförallt när det blåser och går vågor tilltar strömmarna, men även på stranden uppstår situationer att lösa.

En solig sommardag kan det befinna sig uppåt 40 000 personer på Tylösand. 

– Hjärtproblem, benbrott eller skärsår brukar vi hjälpa till med. Det vanligaste är att barn kommer bort. Där kan allmänheten ha bättre strategi på stranden tycker vi. Föräldrarna kan förslagsvis turas om att hålla koll på barnen och lägga ifrån sig mobilen. Blicken från en förälder som tappat bort ett barn är inte rolig att möta, säger Sophia Arslan, livräddare. 

Räddar nödställda i vattnet

När det gäller livräddningar i vattnet har de hittills i sommar haft tio tillbud. 2017 hade de sex räddningar och 2016 var antalet 13.

– Det är strömmarna och badare som blir nödställda som vi är specialister på, säger Sophia Arslan. Så när ett barn försvunnit och föräldern tror att det varit i vattnet dras en stor apparat igång. Då sätter vi i båtar, kommer med bilar och skickar upp drönare för att leta i vattnet. Det är bra att tänka på som förälder på stranden, säger hon.

Livräddarna finns under sommaren längs hela Tylösand och upp till Viilshärad. Fram till och med juni har i Halland en person drunknat. 2018 har hittills 62 personer drunknat i Sverige, enligt Svenska livräddningssällskapets statistik. Förra året drunknade totalt 92 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.