Foto: Länsstyrelsen

Barrikaderar naturreservat – hotas med vite

Uppdaterad
Publicerad

En fastighetsägare i närheten av ett naturreservat i Hasslöv har på två ställen spärrat av en av stigarna som leder in i reservatet. Nu hotas hen av vite.

– Det är allvarligt att allmänheten hindras inträde, säger Ingegerd Svensson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Det är i närheten av naturreservatet Osbecks bokskog i Hasslöv på Hallandsås som en fastighetsägare har spärrat av en stig som leder in i reservatet med staket och växter. Ägaren har också schaktat på delar av stigen som är en kulturhistoriskt intressant hålväg från järnåldern.

Nu har fastighetsägaren polisanmälts för brott mot kulturmiljölagen och riskerar nu även vite på 10.000 kronor i månaden om inte hindren tas bort.

Principiell betydelse

Länsstyrelsen anser att vitesföreläggandet har viktig principiell betydelse eftersom åverkan i naturreservat inte accepteras.

– Det är förbjudet att göra så här i ett naturreservat. Det är kulturhistoriskt värdefull mark och ett välbesökt friluftsområde, säger Ingegerd Svensson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen till SVT nyheter Halland.

Satte upp ny avspärrning

Länsstyrelsen i Halland har sedan två år tillbaka försökt förmå mannen att ta bort hindren, dock utan resultat. När länsstyrelsens personal själva rev bort avspärrningen var den uppsatt igen dagen därpå.

– Det är allvarligt att allmänheten hindras tillträde. Flera som kontaktat oss är upprörda över avspärrningarna som försvårar för besökare, bland annat barngrupper som vill besöka skogsområdet och som försöker undvika att gå på de trafikerade vägarna, berättar Ingegerd Svensson.

Vill stoppa cyklister

SVT nyheter Halland har inte kunnat nå fastighetsägaren för en kommentar men till länsstyrelsens personal har hen sagt att hen spärrat av för att stoppa cyklister. Hen anser att myndighetens kartor över området är felaktiga och att avspärrningen är gjord på hans egen mark. Något som inte stämmer enligt Lantmäteriet.

Nu har länsstyrelsens föreläggande vunnit laga kraft och de har därför begärt att Mark- och Miljödomstolen utdömer vite på 10.000 kronor per månad om inte hindren tas bort.

Fakta hålväg

En hålväg är en stig som nyttjats under flera hundra år av vandrare och ryttare och därför nötts ner tills den mer liknar ett dike. Hålvägar är kulturhistoriskt värdefulla och får inte förstöras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.