Eon kan stoppa Vattenfalls planer på en stängning av Ringhals 1 och 2 i förtid. Foto: SVT

Beslut om Ringhals dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Minoritetsägaren Eon vill invänta analys innan de tar ställning.

Eon som äger knappt 30% av Ringhals vill invänta den fördjupade analys företaget startat kring en tidigare stängning av reaktor 1 och 2. Den analysen kommer vara klar i juni och det innebär att Ringhals tidigast kan fatta beslut i slutet av juni.

– Som minoritetsägare är det viktigt för oss att kunna göra en gedigen bedömning av konsekvenserna ur en rad olika perspektiv. Först då kan vi ha tillräcklig förståelse för vad det innebär att ändra den planerade återstående driftstiden för R1 och R2, säger Ingemar Engkvist, VD för Eon Kärnkraft Sverige i ett pressmeddelande.

Ringhals

Eon kan fälla Vattenfalls planer

Det var i slutet av april som Ringhals majoritetsägare Vattenfall meddelade att de planerar för en tidigare stängning av reaktor 1 och 2 på Ringhals. De pratade då om en stängning mellan 2018 och 2020 istället för i mitten av 2020-talet.

Men för att planerna ska bli verklighet måste Ringhals styrelse vara enig och det innebär att Eon kan stoppa planerna på en stängning i förtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet