Åsa Montan, kommunikatör på Hem, berättar om varför beslut har tagits om att inte längre sortera hushållsavfallet från lägenheter. Foto: SVT

Beslut: Slutar att sortera hushållsavfall från lägenhetshus

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad energi och miljö, Hem, har beslutat att inte längre sortera hushållsavfallet i de gröna påsarna från lägenhetshus. Orsaken är att det slängs för mycket annat skräp bland matavfallet – och nu vill ingen biogasanläggning längre ta emot det.

– Vi har hamnat i ett akut läge, säger Åsa Montan, kommunikatör på Hem.

I stället för att köra hushållsavfallet i de gröna påsarna till en biogasanläggning kommer det nu att slängas tillsammans med övriga sopor och restavfall – och bli fjärrvärme och el.

Beslutet har tagits efter att analyser av sorteringen gjorts. I villaområden, där hushållsavfallet kommer fortsätta att hämtas upp som vanligt, är det i snitt 95 procent rent matavfall i den gröna påsen. Motsvarande siffra för kommunens lägenhetshus är 50 procent. Beslutet innebär att personer som bor i kommunens lägenheter under en period alltså inte behöver sortera matavfall för sig.

Gröna påsen kommer tillbaka

Men tanken är att den gröna påsen ska ta sig in i lägenheterna igen. Förhoppningen från Hem är att, efter dialog med fastighetsägarna, sätta in separata kärl för den gröna påsen i soprummen. På så sätt kan den som vill fortsätta sortera matavfallet.

I klippet berättar Åsa Montan mer om orsaken till beslutet och vad det kommer innebära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.