Foto: TT

Bibliotek i Veinge ersätts med bokbuss

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar som att Knäred och Våxtorp får behålla sina bibliotek samtidigt som det i Veinge ersätts med bokbussverksamhet. Det är i alla fall vad kultur-och fritidsnämnden i Laholms kommun kom fram till under måndagen.

– Vi vill satsa på att utveckla filialerna i Våxtorp och Knäred. I Veinge kände vi att det inte var så stor skillnad mellan ett markbundet bibliotek och ett bibliotek på fyra hjul, säger Ove Bengtsson (C), som är ordförande i nämnden.

Vill ha meröppet

Den bakomliggande orsaken till att just biblioteket i Veinge inte längre blir tillgängligt för allmänheten beror på två saker. Dels att besöksantalet där varit sämre jämfört med de övriga två orterna och dels på grund av det ligger närmast stadsbiblioteket i Laholm.

– Istället blir det bussverksamhet av det hela. I Våxtorp och Knäred vill vi istället införa meröppettider säger Ove Bengtsson (C).

Han tillägger att man även tittar på tekniska lösningar för att ha öppet utan att personal är på plats rent fysiskt.

Vidare till kommunfullmäktige

– Jag vet att det har gjorts på bibliotek i exempelvis Helsingborg och Solna, fortsätter han.

Biblioteket har delats mellan allmänhet och elever på skolan på orten. Nu blir det endast skoleleverna som kommer använda sig av lokalerna.

Förslaget från nämnden ska upp i kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Till en början diskuterades om samtliga tre landsortsbibliotek skulle läggas ner. Det möttes av starka protester, vilket SVT Nyheter Halland då rapporterade om. I klippet under kan du höra hur det lät då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.