I en rappport om Laholms stranderosion föreslås det att man helt eller delvis ska sluta köra bil på kommunens stränder. Foto: Printscreen från rapporten på läkande dyner strax söder om Lagans mynning. /SVT

Bilar på sanden dåligt för Mellbystrand enligt rapport

Publicerad

Bilkörning på stranden medför risker för miljön. Det står i en ny rapport om stranderosionen i Laholms kommun, beställd av kommunen.

Frågan om bilkörning ska tillåtas eller inte på Mellbystrand har diskuteras länge. I april beslutade mark- och miljödomstolen att förbjuda bilkörning på Mellbystrand och Skummelövsstrand, något som Laholms kommun överklagade och som ska prövas av miljööverdomstolen.

Rapport: Bilkörningen innebär miljörisker

En färsk rapport visar att bilkörningen på stranden medför risker för föroreningar i såväl vattnet som på stranden och att det påverkar dynbildningen och det står bland annat:

”Att sluta köra bil på stranden skulle kunna ge nya dyner möjlighet att bildas, även om dessa är små och långsamt växande. Det är av störst betydelse att det varken körs eller promeneras i frontdynerna då dessa är början på naturliga erosions- och översvämningsskydd”.

LÄS MER: Miljööverdomstolen prövar bilfrågan i Mellbystrand

Det är ett företag som inventerat stranderosion i kommunens kuststräcka som kommit med rapporten och den ska användas som en grund för en långsiktig handlingsplan för kommunens stränder.

LÄS MER: Kommunen överklagar bilstrandsförbudet

Kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M) säger att den speglar de utmaningar som kommunen står inför rörande stränderna men vill inte kommentera uppgifterna närmare i dagsläget.

– Den ska analyseras och vi behöver prata igenom vad som blir nästa steg nu, säger hon.

Men rapporten förespråkar att man slutar eller minskar med bilkörning på stranden, vad tänker du kring det?

– Det vill jag uttala mig om än. Man får se det i sin helhet och analysera det mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.