Tusentals bilar kan parkera på stranden under en varm sommardag. Foto: Föreningen strandmiljö Laholm

Bilparkering på stranden prövas i högsta instans

Publicerad

Lahoms kommun vill ha fortsatt parkering på stranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand, föreningen Strandmiljö Laholm hoppas på ett förbud. Mark- och miljödomstolens senaste beslut lämnar ingen part nöjd och nu ska det prövas i högsta instans.

Mark- och mijödomstolens beslut i november innebar att Laholms kommun bland annat inte får skylta om strandparkeringen och underhålla nedfarter till stranden. Enligt domstolen så är det miljöfarligt att låta bilister köra på stranden. Men att förbjuda trafik är inte aktuellt, eftersom stranden tillhör privata markägare. Nu ser kommunrådet fram emot att det prövas i högsta instans.

– Vi hoppas att vi ska få rätt att fortsättningsvis ha möjlighet att parkera på stranden. Det byggs så mycket i Mellbystrand, så frågan är var alla ska ställa sina bilar, säger Erling Cronqvist (C), kommunråd i Laholm.

Erling Cronqvist (C) hoppas på ett snabbt avgörande. Foto: SVT

”Ingen nöjd med beslutet”

Enligt kommunrådet var varken Laholms kommun eller de som vill förbjuda trafik på stranden nöjda med Mark- och miljödomstolens beslut. Nu hoppas han att det avgörs så snabbt som möjligt i Mark- och övermiljödomstolen.

– Det här har hållit på i flera år, nu är vi vid vägs ände. Det är en önskan från kommunen att få ett beslut, oavsett utfallet, säger Erling Cronqvist (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.