Foto: SVT

Björn Hellberg ger ut självbiografi

Uppdaterad
Publicerad
Författaren, tennisoraklet och TV-profilen Björn Hellberg fyller 74 år och har nu skrivit ”en sorts memoar” – som han själv kallar det. Men någon pension är det ännu inte tal om.

Laholmaren Björn Hellberg har skrivit över 60 böcker, men för första gången ger han nu ut en självbiografi.

– ”En sorts memoar” kallar jag den och det är lite ironi i det hela. Det ger utrymme för att prata mycket om annat än mig själv. Det är väldigt mycket om möten med intressanta människor jag träffat genom åren, säger Björn Hellberg.

Vad är det som främst satt prägel på ditt liv?

– Det är ju tennisen eftersom jag började med den väldigt tidigt. Redan som 16-åring assisterade jag Sven Jerring i direktsändningar i Båstad. Jag hjälpte honom med statistiken och höll ordning på dubbelfel, servess och så vidare. Författarskapet och journalistiken är det jag egentligen mest vurmar för. Allt det andra är kosmetika, som lekprogram i TV och radio, men det har varit väldigt kul, säger Björn Hellberg.

En del avslöjanden

Mest känd är han kanske för sin 21 år långa medverkan i SVT:s frågesportsprogram ”På spåret”. Bredden på saker han har fått ägna sig åt lyfter han fram som ett privilegium, men det har även vållat en del svårigheter när det kommer till urvalet i den nya boken ”Björn Hellberg – en sorts memoar”. Han beskriver det som en balansgång av olika ämnen som möten, tennisen, författarskapet, tv-karriären och sina första stapplande steg som ung journalist. Men vissa saker håller han sig ifrån.

– Jag undviker medvetet snaskigheter, men det finns en del avslöjanden, som att jag vid 16 års ålder mönstrade på som sjöman, säger Björn Hellberg.

Men några sjömansdrömmar har egentligen aldrig funnits.

– Det var drömmar om att få se världen. Jag är ingen praktiskt lagd människa och insåg att det jag kunde uträtta på ett fartyg var nog av ringa värde, säger Björn i Hellberg.

Ut i världen har han tagit sig på andra sätt och han har besökt varje stad i hela Sverige. Men trots allt har han i princip alltid bott i Laholm.

– Här är rötterna och en underbar idyll. När man är ute och flänger som jag är det skönt att komma till en plats där man känner sig hemmastadd. Alla mina böcker skriver jag här i Laholm, säger Björn Hellberg.

Biografin ska inte ses som ett bokslut, för Björn Hellberg har inga planer på att gå i pension.

– Jag kommer alltid ut med minst en bok om året. Den dag man tycker att man gjort allt då är man färdig. Men jag har fortfarande många drivfjädrar kvar, säger Björn Hellberg.

I klippet ovan kan du höra Björn Hellberg prata om vikten av att bjuda på sig själv och ett uppmärksammat sådant ögonblick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer