Lars Ånhammar har både får, getter och tre lamor på gården i Båstad. Foto: Joakim Syrstad

Blev bestulna på 83 får

Uppdaterad
Publicerad

Fårfarmarna fick en chock på måndagsmorgonen när de kom ut till hagen. Flera får och lamm hade försvunnit.

– Det är ju fruktansvärt. Det är en chock när man kommer ut och de är borta. Vi har inte namn på allihop, men några fäster man sig vid. Kallar man på dem så kommer de, säger Lars Ånhammar, fårfarmare, till SVT Nyheter Halland.

Stor fårfarm

Det var Lokaltidningen Båstad Laholm som först rapporterade om fårstölden. Lars Ånhammar och Laila Jönsson har en fårfarm med cirka 500 djur i Häljarp utanför Båstad. De hade tittat till fåren vid 19-tiden på söndag och när de kom tillbaka klockan sju på måndagsmorgonen var flera tackor och lamm borta.

– Det var det sista gänget som skulle ut på nytt bete och när vi skulle köra iväg dem var det för lite djur, säger Lars Ånhammar.

Trodde först de hade rymt

Då trodde de först att de hade rymt och gick runt ägorna för att leta efter dem, för tackor med lamm går inte så långt.

– Men de fanns ingenstans och jag sa att då måste vi gå igenom vad som har hänt.  En del tackor hade förlorat sina lamm och en del lamm hade förlorat sina tackor, säger Lars Ånhammar.

”Fruktansvärd förlust”

När de räknade in fåren saknades 35 får och 48 lamm.

– Det är en fruktansvärd förlust. Det är tackor som ska avla lamm några år framöver och det är ett jättestort avbräck. Det är ju ett avelsvärde som man inte kan köpa in, säger han.

Ovanligt med stora boskapsstölder

Enligt polisen är det ovanligt med boskapsstölder i den här omfattningen.

– De kan ju knappast försvinna alldeles obemärkt. Så lätt är det ju inte att hantera 83 får. De måste ha transporterats i minst en stor lastbil, säger Axel Johansson, kommunpolis i Båstad och Örkelljunga till SVT Nyheter Halland.

Alla fåren var märkta

Dessutom var alla tackorna och lammen öronmärkta.

– Enligt konstens alla regler. Så det går ju inte att lämna dem till slakt utan att det märks, säger Axel Johansson.

Kan de ha förts utomlands?

– Nej absolut inte. Jag tror att med tanke på våra gränskontroller så skulle de reagera om det kom 83 får, säger Axel Johansson.

Polisen söker vittnen

Nu vill polisen ha allmänhetens hjälp att hitta boskapstjuvarna.

– Inga iakttagelser är gjorda än men vi tar gärna emot tips om lastbilar som har rört sig i området, säger Axel Johansson.

Har hänt förut

Det här var inte första gången som Lars Ånhammar och Laila Jönsson blev utsatta för boskapstjuvar.

– Förrförra året, 2014, blev vi av med flera djur på liknande sätt när de var på sommarbete. Annars finns det ju räv som kan ta några djur då och då, men vi har tre lamor som hjälper till att vakta mot räv. Så det blir ju i en helt annan omfattning, säger Lars Ånhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.