William Molander som går i femte klass på Furubergsskolan berättar hur uppfinningen fungerar. Foto: SVT

Blinkande takbelysning sänker volymen i matsalen på Furubergsskolan

Publicerad

Att det kan bli stökigt i en skolmatsal känner nog många igen. Men en ny uppfunning har lyckats sänka ljudvolymen på Furubergsskolan i Varberg.

– Vi brukade ha det så högt att det blev jobbigt, säger William Molander som går i femte klass på Furubergsskolan.

När belysningen i skolmatsalen skulle bytas ut fick Reine Magnusson, driftingenjör på Varbergs kommun, en idé till hur man kunde laborera med ljuset när ljudvolymen blev hög. När ljudnivåerna når en viss gräns börjar takbelysningen i hela matsalen att blinka.

Sedan ljussystemet aktiverades i höstas verkar det redan ha gjort skillnad.

– Ungarna förstår på ett pedagogiskt sätt att de låter för mycket när ljuset börjar blinka, säger Reine Magnusson.

I klippet ovan hör du eleven William Molander berätta om hur ljuset fungerar.

SVT rapporterade · Hur tycker du att man ska få bukt på ljudnivåerna i skolan?

14.09
Hej och välkommen till chatten! Här får du gärna dela med dig av dina tankar kring höga ljudnivåer i skolor. Hur tycker du att man ska få bukt på den höga volymen där problem finns?
14.16
Det har blivit för slappt i skolan, barnen har ingen respekt för lärarna. Kanske ordningsbetyg kan få ner ljudnivåerna!
14.25
Jobbar eleverna tillsammans behövs fler mindre grupprum i skolorna; om flera arbetar i samma stora sal höjs rösterna bara mer och mer. När eleverna förväntas arbeta enskilt så är det lärarens auktoritet som är lösningen - här behövs lyhörda skolledningar och fortbildning samt insikten att inte alla passar för alla typer av undervisning.
14.27
mer stimulerande, planerade aktiviteter på rasterna, eftersom de flesta springer mest bara runt och gör allt och ingenting egentligen under rasten och detta fortsätter in i klassrummet.
14.37
Detta med ett blinkande öra är flera år gammalt och används i många skolmatsalar, inte bara i Varberg.
14.38
här på getingeskolan matsalen är det lugnt och skönt för elev som äta. Vi här över 500 som äta kl11-13.
14.51
Minns själv exakt samma sorts öra från slottsjordsskolan i Halmstad men där hade det ibland motsatt effekt eftersom folk försökte få örat att blinka rött genom att skrika.
15.15
Ifall någon bryter mot ordningsreglerna (vilket är en vanlig orsak till oljud i skolor) så bör det kunna få konsekvenser som t.ex kvarsittning.
15.29
Läraren måste få va sträng utan att curlingföräldrar blir sura på lärarna. Ungar behöver lära sig disciplin. Inför mobilförbud
15.37
Prata med eleverna om att höga ljudnivåer är ett problem. Be om deras konstruktiva lösning på problemet, och jobba på så sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer