Bilden är en arkivbild. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Boende klagade på smärta – vårdpersonal valde att fika

Publicerad

När en boende på ett särskilt boende i Varbergs kommun drabbades av smärta i bröstet och andningsproblem ska personalen ha valt att fika istället för att hjälpa vederbörande, detta enligt en Lex Sarah anmälan.

Det var under en natt i oktober 2019 som den boende kände av besvär. En i personalstyrkan ringde då en sjuksköterska och instruerades att ge medicin. Den anställde som ringde tvingades lämna patienten ensam för att svara på andra larm och uppmanade istället kollegorna, som satt och fikade, att hjälpa till. Det gjorde de inte, enligt anmälan.

När den inringda sjuksköterskan anlände till boendet 30 minuter senare satt brukaren ensam på sin sängkant, fortfarande med bröstsmärta och snabb andning. Samtidigt satt fyra undersköterskor och vårdbiträden, varav tre var i tjänst, och fikade. Detta enligt Lex Sarah anmälan.

Kunde ha lett till dödsfall

Sjuksköterskan ifrågasatte då personalens agerande och krävde att någon av dem omedelbart skulle gå till den boende i väntan på ambulans.

I anmälan framgår att händelsen kunde ha lett till brukarens död.

Berörd personal har stängs av under utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer