Foto: TT/arkivbild

Boende vågade inte larma efter vårdares kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett särskilt boende i Halmstad lex Sarah-anmäls efter att en medarbetare upprepade gånger ska ha kränkt en av de boende verbalt. Något personen har berättat för en läkare i samband med ett besök.

Personen har även i samtal med en enhetschef i verksamheten uppgett att den inte vågade larma under de arbetspass vårdaren var närvarande. Något som ses som allvarligt eftersom det påverkar den enskildes rätt till trygghet.

Den boende har uttryckt att den blivit väldigt ledsen av vårdarens bemötande och kommentarer som ska röra personens toalett- och hygienbestyr.

Avstängd från arbetet

Enligt hemvårdsnämndens lex Sarah-anmälan ses fallet som ett allvarligt missförhållande och de understryker att personer som bor på ett särskilt boende i regel befinner sig i någon form av beroendeställning till de som arbetar där.

De menar att utredningen visar att medarbetarens bemötande avviker från grundläggande krav på respekt för den boende.

Vårdaren ska i samtal med enhetschefen medgett att den yttrat uppfattade kränkningar och är under en arbetsrättslig utredning avstängd från arbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer