Foto: SVT

Boenden Ronny: ”Fick fly hals över huvud”

Publicerad

Han vaknade av ljud utanför lägenheten och insåg snabbt allvaret. Med en låda packning från sitt hem sitter han nu och ser det eldhärjade bostadshuset en bit bort.
– Vi sålde huset och flyttade hit för ett år sedan. Vi drömde om ett lugnt liv i lägenhet, nu blev det inte så, säger han.

Ronny Nordqvist är en av de boende i bostadshuset i Varberg, som brunnit i natt. Han vaknade vid 04.15 på lördagsmorgonen av ljud utanför byggnaden, men trodde att det var en fest som lät, till en början. Han insåg dock ganska snart allvaret och har under förmiddagen fått information om att han och frun kan flytta in om först ett halvår.

Ronny Nordqvists första åtgärd var att öppna dörren ut till trapphuset, men lågorna slog emot.

De blev i stället evakuerade genom balkongen av rökdykare.

Här är allt han fick med sig ut. Foto: SVT

Med sig ut fick han en låda med ett par saker i, men mer än så hann de inte plocka ihop.

– Vi fick fly hals över huvud. Nu har jag suttit här några timmar och sett på eländet. Vi sålde huset och flyttade hit för ett år sedan. Vi drömde om ett lugnt liv i lägenhet, nu blev det inte så, säger han.

”Möttes av brandrök”

Det var vid 04.14 på lördagsmorgonen som polis, ambulans och räddningstjänst fick de första larmet om en misstänkt brand i ett bostadshus i centrala Varberg.

– Det var några som kom hem tidigt på morgonkvisten och möttes av brandrök. Sammanlagt har tre personer förts till sjukhus med rökskador, har Morten Gunneng vid polisen i region Väst, tidigare berättat för SVT Väst.

Det var först på plats som räddningsledaren beslutade om evakuering av de boende.

Verkar vara under kontroll

Händelsen rubriceras i nuläget som allmänfarlig vårdslöshet.

– Exakt varför kan jag inte säga. Men det finns indikationer på att någon form av slarv kan ha orsakat det här. Men rubriceringen kan komma att ändras under resans gång. Den här branden spred sig också vidare till nästa hus. Vi är kvar på platsen och nu verkar det som att vi har fått kontroll på branden, sa Morten Gunneng, tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer