Den över hundra år gamla kvarnen Bölse kvarn i Falkenbergs kommun brann under söndagsnatten ner. Kvarnen upprättades 1897 och var i bruk fram till 1970-talet. Foto: Carl-Gustaf Johnson

Bölse kvarn förstörd i nattlig brand

Uppdaterad
Publicerad

Den över hundra år gamla kvarnen Bölse kvarn i Falkenbergs kommun brann under söndagsnatten ner. Kvarnen upprättades 1897 och var i bruk fram till 1970-talet.

– Jag väcktes av brandkåren och när jag kom ut så står kvarnen i fulla lågor. Det är så fruktansvärt sorgligt, det är hemskt att den har brunnit. Kvarnen var så vacker och den var helt intakt. Varje dag har vi tittat på kvarnen genom vårt köksfönster, säger Helga Stureson som är sammankallande i kvarnföreningen.

Den 121 år gamla kvarnen var ett kulturminne och den hade fixats till för att bevaras.

– Det var ingen övergiven kvarn. I somras bytte vi vingarna på kvarnen och nästa år hade vi tänkt att fixa mer. Vi hade nytt material i kvarnen som nu också har brunnit, säger Helga Stureson.

Oklart vad som orsakat branden

Det var strax innan klockan tre på söndagsnatten som räddningstjänsten larmades till Bölse kvarn. Vid sjutiden på söndagsmorgonen avslutade räddningstjänsten sitt arbete och polisen har spärrat av platsen för en teknisk undersökning.

– Man har rubricerat branden som misstänkt mordbrand eftersom man i nuläget inte vet vad som har orsakat branden. För att kunna vidta åtgärder är en förundersökning om misstänkt mordbrand inledd, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen.

Har du bilder på Bölse kvarn som den såg ut innan branden? Mejla halland@svt.se.

Bölse kvarn

Kvarnen uppfördes av hemmansägaren Sven Otto Bengtsson 1897 och har varit i bruk ända in på 1970-talet. Kvarnen drevs med vinden när det blåste tillräckligt. Under en tid drevs den av en oljemotor och den sista tiden elektriskt. Kvarnen hade tre kvarnstenar och en sikt, på senare tid även en foderblandare.

Källa: Sveriges Hembygdsförbud

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.