Kerstin Uhrberg Johansson bor tillsammans med sin hund Dante i en parvilla i Söndrum och där har hon det bra.
– Det är trivseln och mina grannar. Det är väldigt billigt att bo så här när man har haft huset ett antal år i förhållande till om man ska köpa en bostadsrätt eller ha en hyresrätt, säger hon.
Kerstin Uhrberg Johansson är inte ensam om att tänka på det här sättet. Enligt Henrik Oretorp (C), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott bor man i Halmstad glesare än på många andra håll då man bor i relativt stora hus.
– Människor vill ju så klart ha så mycket som möjligt kvar i plånboken till annat än sitt boende men ändå bo bra. Finns inte incitamenten då att få en bättre bostad till ett billigare pris så kanske man stannar kvar i sitt för stora hus som egentligen någon annan skulle kunna fylla helt, säger han.
Flyttkarusellen satt ur spel
Att äldre flyttar till lägenheter, så att barnfamiljer i lägenheter kan köpa de äldres hus, så att unga kan flytta in i barnfamiljernas lägenheter brukar kallas för flyttkarusellen. Men när äldre inte flyttar, som i Halmstad, sätts den ur spel. Det är en av orsakerna till bostadsbristen menar Boverket.
– Vi har en överkonsumtion av bostäder samtidigt som många är utestängda, särskilt människor med låga inkomster och arbetslösa i synnerhet, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket.
Lösningen är enligt Bengt Hansson att ta bort den så kallade flyttskatten, den skatt man får betala på vinsten man gör vid en bostadsförsäljning.
– Den effekt man får är ju att folk är beredda att sälja sina bostäder då och det ökar ju utbudet på bostäder och kommer att sänka priserna också. Och det gör det ju lättare för de som i dag inte har ett okej boende att komma in, säger han.
Försöker få äldre att flytta
Men så länge reglerna ser ut som de gör får kommunerna försöka få de äldre att flytta på annat sätt. I Halmstad har hemnvårdsnämnden just nu en dialog med många äldre.
– När man tittar på plånboken så är det svårt att motivera sin flytt och då tror jag att man måste bli ännu bättre på att sälja in de förslagen som finns och det sättet att ta ansvar för sin egen ålderdom och vilket hus man ska bo i, säger Henrik Oretorp (C).
Men Kerstin Uhrberg Johansson tänker inte flytta på sig.
– Jag tänker väl att politikerna inte ska tycka så mycket om vad vi ska göra utan det är väl politikernas uppgift att se till att bygga och bygga hyresrätter som folk kan bo i. Och att bostadsbristen avhjälps genom att mna bygger mycket nyproduktion, inte att äldre ska känna att vi ska flytta på oss för att bereda plats, säger hon.
Hur upplever du bostadsmarknaden?
Hyresrätter, bostadsrätter, andrahand, svartkontrakt, soffsurfning. Vi tittar just nu på bostadsvillkoren i Sverige. Hur bor vi, hur ser bristen på bostäder ut och vad får det för konsekvenser?
Vi vill höra era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig?
Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!
Hjälp oss att kartlägga landets hyror!
Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.
Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.
Gå till formuläret genom att klicka här.