En kvinna och ett spädbarn räddades ur en rökfylld lägenhet i Varberg. Foto: Lennart BensonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Brand i flerfamiljshus i centrala Varberg

Publicerad

Ett flerfamiljshus i Varberg började strax före klockan elva att brinna. Räddningstjänsten är på plats för att hjälpa folk ut ur den brinnande bostaden. En kvinna och en bebis som fanns i en av de rökfyllda lägenheterna fick räddas genom en skylift.

Det var strax före klockan elva som räddningstjänsten larmades till en lägenhetsbrand i centrala Varberg. En lägenhet hade av okänd anledning börjat brinna.

– Det var inte folk kvar i lägenheten när vi kom till platsen, säger Ulrika Mårebeck, räddningsledare hos räddningstjänsten i region väst.

Röken hade dock spridit sig till intilliggande lägenheter. De flesta som befann sig i lägenheterna kunde utrymmas genom trapphuset. Men i bostaden ovanför den eldhärjade befann sig en kvinna och en bebis. De fick räddas genom att ta sig ut genom fönstret och ner med räddningstjänstens höjdfordon.

”Ropade på hjälp”

Lennart Benson, frilansfotograf var en av de som var först på plats.

– Det var dramatiskt. Man såg hur det brann inne i en lägenhet på andra våningen och på våningen ovanför stod kvinnan och det lilla barnet i ett öppet fönster och ropade på hjälp, berättar Lennart Benson.

Plötsligt krossades fönstret i den lägenhet som det brann i.

– Då blev röken ännu kraftigare och den gick ju rakt upp mot kvinnan och barnet i fönstret ovan, berättar Lennart Benson.

Räddades med höjdfordon

Räddningstjänsten försökte först få fram en vanlig stege för att nå upp till kvinnan och barnet. Men strax efter kom det ett räddningsfordon med en skylift som kunde ta ner dem. Båda fördes omedelbart med ambulans till Varbergs sjukhus för undersökning.

– I det här fallet var höjdfordonet ett bättre alternativ, berättar Ulrika Mårebeck.

Branden släcktes och strax före klockan 13 hävdes avspärrningar och efterarbetet sattes igång.

– Vi har börjat skicka hem våra enheter och just nu inväntar vi försäkringsbolag, säger Ulrika Mårebeck.

Hur bedömer du ert eget arbete?

– Efter förutsättningarna har det gått bra.

Kvinnan och barnet ska ha fått lindriga skador och kunde redan under fredagseftermiddagen lämna sjukhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer