Resenärer vid Varbergs station hänvisas till buss. Foto: SVT

Tågtrafiken Göteborg – Halmstad igång igen

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals resenärer blev strandsatta i Varberg under fredagen. Det var en brand i ett godståg vid Åsatunneln som stoppade trafiken mellan Göteborg och Halmstad.

Initialt kom uppgifter om att den brinnande vagnen skulle vara lastad med farligt gods, men när räddningstjänst och polis kom till platsen visade det sig att den var lastad med papper. Klockan 13.20 var branden i huvudsak släckt och under kontroll och inga personer kom till skada.

– Branden hann inte sprida sig till de framförvarande vagnarna som hade det farliga ämnet. Det kunde nog slutat betydligt mer dramatiskt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Vid klockan 22.25 ska trafiken ha kommit igång igen enligt Trafikverket och inga fler förseningar var att vänta på banan.

SJ hade inga ersättningsbussar

Alla tåg stod stilla från klockan 13.20 på sträckan Göteborg – Halmstad. Det ledde till att flera resenärer var fast.

Vid 18.30 berättade SJ:s pressjour att SJ inte hade lyckats hitta några ersättningsbussar alls.

Hundratals resenärer fast i Varberg

En som fick vänta på Varbergs station var Lennart Moraeus från Malmö. Han är på väg till Ed i Dalsland.

– I tre timmar väntade jag på ersättningsbuss till Göteborg. För en timme sedan kom det en buss och nu är jag på väg till Göteborg och där ska jag byta för sedan åka vidare, säger Lennart Moraeus till SVT Nyheter Halland.

Öresundstågen har däremot kunnat köra resenärer i ersättningsbussar.

– Bussen har fått pendla framåt tillbaka så en del har fått vänta, säger Magnus Wikfors, på Öresundstågens presstjänst.

Oklart vad som orsakade branden

Orsaken till branden är oklar, men enligt Christer Fuxborg kan det röra sig om gnistantändning utmed spåren.

Branden var begränsad till den vagnen som är lastad med papper. Räddningstjänsten tog hjälp av en grävmaskin för att tömma innehållet och släcka glödbränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.