Förskolan brann ner till grunden. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Brand på förskola i Halmstad sannolikt anlagd

Publicerad

Vårhems förskola på Rotorp i Halmstad brann ner i våras. Enligt polisen var branden sannolikt anlagd. Men Utredningen lades ner i maj, även om polisen misstänkte att den var anlagd. Nu visar nya provsvar att brandfarlig vätska funnits på platsen.

– Provet ger stöd för att vätskan användes här, säger Cecilia Bergsten, chef på roteln för grova brott.

Det var natten till den fjärde mars i år som räddningstjänsten larmades till förskolan i centrala Halmstad. Byggnaden gick inte att rädda utan brann ner till gruden.

De 30 förskolebarn som gick där fick evakueras till ett församlingshem. Samtidigt inleddes en förundersökning om mordbrand.

– Vi har skäl att tro att den är anlagd, men vi har inte tillräckligt bra vittnesmål från när branden startade, säger Cecilia Bergsten, chef på roteln för grova brott i Halland.

Tekniker tog brandprover från flera olika punkter på brandområdet. Nu har provsvaren kommit.

– I ett av dem hittade vi en brandfarlig vätska. Provet ger stöd för att vätskan användes här, berättar Cecilia Bergsten.

Det är dock det enda polisen har att gå på. I övrigt finns inga andra spår, vare sig fingeravtryck eller DNA. Således finns inte heller någon misstänkt. Vittnen från platsen finns, men deras vittnesmål ska alltså inte vara tillräckliga. Därför lades utredningen ner i slutet på maj.

Ingen hotbild

– Bränder hör till det svåraste att hantera när det gäller spår. De brinner lika bra som allt annat. Det är inte lätt att hitta bevis i en kolhög, säger Cecilia Bergsten.

Vad för typ av brandfarlig vätska som ska ha använts på förskolan vill hon inte säga ifall en misstänkt skulle dyka upp längre fram.

Finns det några motiv till varför någon skulle vilja tända på förskolan?

– Nej. Det finns ingen hotbild, såvitt vi känner till, svarar Cecilia Bergsten.

Förskoleområdet i gryningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.