Ola Wallin, anläggning- och underhållschef på Södra Cell Värö Foto: SVT

Brand runt oljecistern på Södra Cell Värö

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen uppstod en brand i isoleringen runt en oljecistern på Södra Cell Värö i Varbergs kommun. En brandman fick föras till sjukhus efter släckningsarbetet. Företaget ska nu undersöka hur branden kunde uppstå.

På fredagsmorgonen gick ett brandlarm på industrin Södra Cell Värö utanför Varberg. Räddningstjänsten arbetade under förmiddagen med nio enheter för att kyla cisternen där isoleringen fattade eld.

– Jag har inte fått uppgifter om hur stor cisternen är men det är en ganska kraftig brand i isoleringen, sa Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten, då.

Under branden fanns det stora risker att cisternen skulle gå sönder av värmen och därför var det viktigt att kyla väggarna och släcka isoleringen, som var inkapslad i ett skal runt oljecisternen.

Brandman till sjukhus

Vid 10.30-tiden meddelade räddningstjänsten att de har avslutat sitt arbete på platsen. Under arbetet fick en brandman föras med ambulans till sjukhus.

– Det var ett brandbefäl som hade dragit på sig lite värme. Han hade inte bränt sig utan blev värmepåverkad, säger Johan Wallin vid räddningstjänsten.

Var det allvarligt?

– Nej, det tror jag inte.

Oljan antände isoleringen

Södra cell kommer nu att utreda hur det har kunnat börja brinna.

– Det som har hänt är att oljan i cisternen har bräddat över och runnit ner i isoleringen som har antänts. Läget är under kontroll och räddningstjänsten har lyckats sänka temperaturena, säger Ola Wallin, anläggningschef på Södra Cell Värö.

Hur allvarligt ser ni på det här?

– Om branden hade spridits till innehållet i cisternen så hade det kunnat bli allvarligt. Men vi har ett bra samarbete med räddningstjänsten i sådana här situationer. Olyckligt att det händer, så det måste vi gå till botten med.

Hur påverkar det er produktion?

– Inte alls. Vi kör på som vanligt och behöver inte tömma tanken.

Vad händer nu?

– Det väntar en del efterkontroll och se till att det inte händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.