”Det här är naturligtvis en förfärlig händelse”, säger avdelningschefen Josefin Ahlström. Foto: SVT

Brännskadades svårt på boende – personal åtalas

Publicerad

En funktionsnedsatt kvinna fick svåra brännskador på underkroppen efter att hon badats i för varmt vatten på ett boende i Varbergs kommun. Nu åtalas en anställd misstänkt för vållande till kroppsskada.

Händelsen inträffade i oktober 2017. Av åtalet framgår det att den brännskadade kvinnan inte kan kommunicera verbalt och att hon badats i ett badkar med för varmt vatten i omkring 20 minuter.

Kvinnan togs upp ur badet, torkades och blev påklädd när en annan person ur personalen upptäckte att kvinnan hade omfattande brännskador på flera ställen på underkroppen.

Bilderna i utredningen visar hur kvinnan bränt sig svårt på fötter, ben, rumpan och runt underlivet. Enligt åtalet har skadorna uppstått till följd av att vattnet varit för varmt. Brännskadorna var av både grad två och tre.

– Det här är naturligtvis en förfärlig händelse. Det är en oerhört allvarlig incident som vi vidtog en massa åtgärder efter, säger Josefin Ahlström som är avdelningschef på Varbergs omsorg.

Klandrar inte personalen

Josefin Ahlström menar dock att personalen inte kan klandras i det här fallet. Händelsen uppstod, enligt kommunens egen utredning, på grund av ett tekniskt fel i vattenanläggningen, vilket medförde att för varmt vatten kom ut i badkaret.

– Vi har sett över rutinerna för att så långt det är möjligt säkerställa att det här inte kan hända igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer