Anna Rosenberg är avdelningschef vid ambulansen i Kungsbacka och vittnar om bristen på ambulansbilar. Foto: SVT

Brist på ambulanser i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få ambulansbilar i de norra delarna av länet, enligt ambulansledningen i Kungsbacka. Konsekvenserna av det blir att ambulansen inte klarar målet – att nå de mest sjuka patienterna inom tio minuter.

Hittills i år har det skrivits sju avvikelserapporter, där personalen på ambulansen i Kungsbacka, vittnar om brist på ambulansbilar. Vid ett av fallen var det en tvåårig flicka som befarades ha livshotande symptom som fick vänta trettio minuter på hjälp, vilket SVT Nyheter rapporterat om tidigare.

Inte blivit fler ambulanser på 20 år

Ambulansstationen i Kungsbacka har fyra ambulansbilar under dagtid och två under natten. De förväntas täcka behovet av akut sjukvård för de norra delarna av Halland och för de drygt 80 000 invånarna i Kungsbacka kommun. Vilket är anledningen till avvikelserapporteringen.

– Det är både stort geografiskt och befolkningen har ökat, men antalet ambulanser är de samma som för tjugo år sedan, säger Anna Rosenberg, avdelningschef ambulansen Kungsbacka.

Varberg får hjälpa till

När det inte finns lediga ambulansbilar i Kungsbacka, vilket inte är helt ovanligt enligt avvikelserapporterna, är det istället Varberg som får åka på larm till Kungsbacka.

– Det blir långa framkörningstider, vilket blir en risk för personalen om det är prioritering av grad ett som kör på vägarna men också för allmänheten, säger Anna Rosenberg.

Ska se över resurserna

För att kunna se på vilka stationer det fattas resurser pågår det nu en resursöversyn för ambulanssjukvården, i hela Halland. Vad utredningen kommer att ge för resultat återstår dock att se.

– Det kommer sannolikt att ge utslag till att vi gör något för att stärka upp Kungsbacka, säger Ann Molander (L), ordförande i driftsnämnden för Ambulans- Diagnostik och Hälsa, i Region Halland.

Är det tryggt att bo i ett län med fyra ambulansbilar på 80 000 personer?

– Att definiera trygghet är väldigt svårt, men vi har en bra och säker ambulansstation med väldigt bra personal. Sen finns det ingenting utan det kan bli bättre, säger Ann Molander.

I klippet ovan berättar avdelningschef Anna Rosenberg och ordförande i dritfsnämnden Ann Molander (L) om resursbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.