Stelkramp, difteri, lunginflammation och kikhosta är några av de vaccin som är brist på. Foto: TT

Brist på vaccin kan påverka resplanerna

Uppdaterad
Publicerad

Planerar du en resa till sydligare breddgrader kan det vara idé att boka tid på vårdcentralen redan nu. Det råder nämligen brist på vanliga vaccin. 

Fler länder har blivit flitigare på att vaccinera sina invånare, vilket gör att efterfrågan på vaccin har ökat i världen.

– Relativt lång tid framöver kommer vi ha en relativ brist så det är bra att ha framförhållning. I synnerhet inför senhöstens resor är de klokt att planera och boka in sig på vårdcentralen, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland.

Kan påverka resan

Stelkramp, difteri, lunginflammation och kikhosta är några av de vaccin som är brist på. Tillgången till vaccin för nyfödda och mindre barn ska dock vara säkrad. Men för tillfället är läget extra utsatt när det gäller vaccin mot epidemisk gulsot, hepatit A. Något som kan ställa till det för resenärer.

– Gulsot kommer från vatten– och livsmedelsmitta i områden där det är sämre hygien. Man måste i allmänhet åka utanför i Europa, som till vissa delar av Turkiet eller längre bort som Sydostasien eller Nordafrika, säger Mats Erntell.

Bör man avstå från resan om man inte blir vaccinerad?

– Man ska diskutera med vaccinationsrådgivare. Kanske kan man planera om litegrann, bo lite bättre och tänka på vad man äter. Det är allmänna regler som alltid gäller. God hygien, äta på rätt ställe och tänka på vem man är tillsammans med, säger Mats Erntell.

Brist i ett par år

Till och från har det varit brist på olika vaccin i Sverige i ett par år. För många resenärer kommer ändå informationen som en överraskning. Även för Kathinka Lindhe som SVT Nyheter Halland träffar på en av Halmstads gator. Nyligen var hon på resa i Marocko, men för henne vållade bristen inga problem..

– Vi var nog ute i god tid, ungefär en och en halv månad innan. Jag behövde inget vaccin men min man fick sig en dos och sedan åkte vi iväg, säger Kathinka Linde.

Vaccin tas fram genom långsamma biologiska processer och hur länge bristen kommer hålla i sig beror på ett flertal faktorer.

 – Våra fabrikanter säger att de behöver ungefär ett och ett halvt år på för att göra stora förändringar. De odlar upp bakterier och virus och ska sedan säkerställa att de går att använda, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland.

Om man ser ur ett lägre perspektiv, vad får vaccinbristen för konsekvenser?

– Det är rätt så kortsiktigt. För folkhälsan är konsekvenserna små, men för enskilda kan det bli så att vi behöver senarelägga vaccinationer. Man kanske behöver planera om och skjuta på sin stora jorden runt-resa ett år om det skulle bli väldigt akut, säger Mats Entrell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.