Hemtjänstpersonal i Kungsbacka kommun får inte tillräcklig tid för arbetsuppgifter och möjlighet till pauser. Foto: TT/arkivbild

Brister i hemtjänsten – Kungsbacka kan få över hundratusen i böter

Publicerad

Arbetsmiljön för hemtjänstpersonal i Kungsbacka kommun brister. Om inte åtgärder tas kan kommunen få betala 150 000 kronor i böter.

Arbetsmiljöverket har beslutat att bristerna ska vara åtgärdade senast den 1 mars 2021. Enligt kommunen är arbetet redan igång.

– Nu när vi fått Arbetsmiljöverkets bedömning så vet vi mer om vad som krävs av oss som arbetsgivare, säger Johan Sandström, HR-chef för förvaltningarna för Vård & Omsorg samt Individ- & familjeomsorg, i ett pressmeddelande.

Tiden räcker inte till

Redan i våras gjorde skyddsombud inom hemtjänsten i Åsa/Frillesås en anmälan till Arbetsmiljöverket. Myndighetens utredning pekar på en rad saker som ska åtgärdas för att förbättra arbetsmiljön.

Exempelvis att hemtjänstpersonalen får tillräcklig tid för arbetsuppgifter och möjlighet till pauser. Kommunen ska även se till att det tydligt framkommer vilken tid som är avsatt för vissa uppgifter och regelbundet avstämma med personalen att tiden räcker till.

Om Kungsbacka kommun inte följer myndighetens beslut så kommer kommunen att få betala ett vite på 150 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.