Polisen Pontus Remdal ansvarar för vildvårdsfrågor i Halland. Foto: SVT

Nu inleds högsäsongen för viltolyckor

Publicerad

Snart kommer den tid på året då många personers arbetspendling infaller samtidigt som gryning och skymning – och det är den tid på dygnet då djur är som mest aktiva och ofta rör sig över vägar. Detta leder till en ökad risk för viltolyckor.

I klippet berättar polisen Pontus Remdal om vad du ska tänka på vid en viltolycka.

Djurstammar som växer och ett ökat antal bilar på vägarna. Detta är två tydliga omständigheter som leder till ökad risk för viltolyckor i trafiken.

– Det första man ska göra är att kontrollera att man själv inte är skadad, sedan ska man ringa 112 och larma polisen, säger Pontus Remdal, polis i Halland och ansvarig för viltvårdsfrågor.

– Polisen kan då skicka ut eftersöksjägare för att spåra upp och eventuellt avliva det skadade djuret.

Brott mot jaktförordningen

Bilisten har en skyldighet att anmäla alla kollisioner med vilt. Görs en anmälan i efterhand kan bilisten bli misstänkt för brott.

– Det blir ett brott mot jaktförordningen där det finns ett straffansvar i jaktlagen, säger Pontus Remdal.

Försäkringsbolagen kräver polisanmälan

Finns det skador på bilen kräver de flesta försäkringsbolag att det finns en polisanmälan när man söker ersättning.

– Vi får fall varje år där vi anser att anmälan har gjorts för sent, och då är det för sent för eftersöksjägaren att kunna göra ett bra jobb och avsluta lidandet.  I de fallen skrivs en polisanmälan om brott mot jaktförordningen, säger Pontus Remdal.

De djur som enligt lag måste rapporteras in när de blir påkörda kallas för ”statens vilt”. Klövdjur och rovdjur tillhör den gruppen. Räv och grävling behöver inte rapporteras in till polisen om man inte behöver hjälp att avliva djuret.

Har du varit med om en viltkollision och vad hände i så fall?

Härmed stänger vi denna chatt. Tack för visat intresse.

Niklas • Körde på ett rådjur vid 22:00, i Spånstad, Åled för 12 år sedan då mitt körkort var rykande färskt. Träffade bakdelen av djuret med ett av mina framljus. Djuret försvann och det blev inga skador på bilen. Ringde direkt till 114 14 och markerade ut platsen med en plastpåse på en s.k. kantstolpe.

Martin • Aldrig kört på nåt men vart nära många gånger. Nära att köra på en älg vid Väröbacka en gång. Shit vad läskigt!

Gunilla Majqvist • Körde på ett rådjur som skadades svårt och låg och plågades vid vägen. Ringde 112 och fick besked om att "polisen åker inte på viltolyckor om det inte är personskador."
De skulle kontakta jakträttsinnehavaren men "det kunde ta flera timmar innan han kunde komma". Under tiden skulle det stackars djuret ligga vid vägen och plågas. Helt oacceptabelt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.