Foto: TT/arkivbild

Brukare hade nattblöja kvar vid kvällsmaten – var smutsig upp till midjan

Publicerad

Enligt två lex Sarah-anmälningar av Socialnämnden i Laholm har brukare på ett äldreboende i kommunen under större delen av en dag fått gå med full blöja utan hjälp. I ett av fallen ska den boende haft nattblöjan kvar vid kvällsmaten och då varit smutsig upp till midjan.

Personal upptäckte att brukaren hade pyjamasbyxorna kvar under dagbyxorna, när de efter kvällsmaten skulle byta inkontinensskydd. De kunde då även notera att personen fortfarande hade nattskyddet kvar, vilket vid den tidpunkten var fullt.

”Smutsig upp till midjan”

Enligt lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, var brukaren ”smutsig upp till midjan”. I samband med händelsen upptäcktes även att munhygienen var eftersatt.

En annan anmälan vittnar om att en person på samma boende inte fått hygienen skött under en längre tid på dagen. Personen ska ha fått sitta ”alldeles för länge i en dålig position” med ”nedgjord blöt blöja”.

Vid tillfället ska personen även haft blöta underkläder och byxor. Trots att annan personal upplyst kollegor om situationen, ska brukaren fått sitta ytterligare en timme innan den blev omhändertagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer