Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi kan inte göra någonting annat än att varsla”, säger Greger Strömqvist, koncernchef för åkeriföretaget i Varberg, som menar att cementstoppet kommer få förödande konsekvenser. Foto: Anna Palmgren/SVT

Cementstoppet drabbar åkerinäringen – varbergsföretagare kräver åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 70 och 80 procent av jobben på åkeriföretaget Mantum i Varberg ligger i riskzonen om cementproduktionen stoppas på Gotland. Flera branscher kommer att drabbas hårt, menar koncernchefen Greger Strömqvist, som nu vill skapa debatt om hur företagen ska klara sig.

– Det kommer bli varsel av stora mått, säger han.

I klippet berättar Greger Strömqvist om vilka konsekvenser stoppet kan ge och vad han önskar av aktörer och politiker. 

I början av juli kom ett beslut från Mark- och miljööverdomstolen om att företaget Cementa i Slite på Gotland inte längre ska få fortsätta bryta kalksten till cementproduktion. Enligt beslutet ska det gälla från och med första november.

Cementa står idag för tre fjärdedelar av det cement som används i Sverige och efter beskedet har byggbranschen larmat om att byggen kommer att stanna.

Tusentals jobb i fara

Till följd av det kommer även andra branscher att påverkas. Bland annat åkerinäringen som, enligt Greger Strömqvist, samlar över 200 000 personer och har cirka 40 procent av företagen knutna till bygg- och anläggningsbranschen. Trots att tusentals jobb därmed svävar i ovisshet tycker han att det är oroande tyst från branschens aktörer och politiker.

– Alla verkar ha gått på semester och ingen verkar ta detta på allvar, säger Greger Strömqvist.

Cementa har meddelat att de kommer att överklaga mark- och miljööverdomstolens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer