Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Chancelvie Lelo berätta mer om hur hon haft det efter att hon hon landade i Kinshasa. Foto: privat/arkivbild

Fallet Chancelvie: Förlorat bagaget och har tio dollar på fickan

Uppdaterad
Publicerad

Hon har blivit av med bagage och har bara tio dollar på fickan. Sedan utvisningen verkställdes i tisdags befinner sig Chancelvie Lelo i Kinshasa i Demokratiska republiken Kongo. När SVT Nyheter Halland når henne på telefon berättar hon om tuffa dagar.

Chancelvie Lelo har under de första dagarna sovit på ett kontor tillhörande en kyrka, men hon har ingen aning om hur länge hon får stanna och har svårt att göra sig förstådd.

Hon berättar att hon gång på gång svimmat och har panikattacker. Alla mediciner, exempelvis lugnande tabletter, försvann när hon förlorade bagaget. Även medicinerna för gluten- och laktosintolerans är borta och med rädsla för att bli sjuk undviker hon mycket av maten.

Utvisningen av Chancelvie Lelo

– Jag försöker leva på frukt men det är dyrt och det går även mycket pengar till vatten. Det som kommer ut ur kranen är gult och smutsigt, säger hon.

Fick 100 dollar av polisen

Hon kom in i landet utan giltigt pass. Enligt Chancelvie Lelo fick hon 100 dollar av svensk polis som kunde vara bra att ha om det blev ”problem”.

– Vid varje dörr man skulle gå igenom fick man betala lite pengar till personen som vaktade, säger hon.

På fredagen är tio dollar det enda pengar hon har. Nu är målet att få tag i ett giltigt pass och kunna ta sig tillbaka till Sverige så fort som möjligt.

Starta klippet för att höra Chancelvie Lelo berätta mer om hur hon haft det efter att hon landade i Kinshasa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Chancelvie Lelo

Mer i ämnet