Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Gladh, chefläkare på Hallands sjukhus, berättar i klippet om besöksförbudet som en balans mellan smittspridningen och den enskilda patientens behov. Foto: Amir Nabizadeh/TT / Anna Palmgren/SVT

Chefläkaren i Halland: Besöksförbudet har bidragit till allvarliga vårdskador

Uppdaterad
Publicerad

Vid tre tillfällen har besöksrestriktionerna i Halland varit en faktor till att patienters hälsa felbedömts. I efterhand önskar chefläkaren Helena Gladh att vården borde pratat mer om restriktionernas påverkan.

– Ibland kan det krävas att det finns någon med patienten som kan förklara och förstärka vissa delar, säger chefläkaren.

I pandemins start tog Hallands sjukhus beslut om ett totalt besöksförbud. Detta för att skydda inneliggande patienter och anhöriga som annars skulle kommit på besök från ett virus som vården då hade begränsad kunskap om.

Lättare restriktioner

Nu har tyngdpunkten förskjutits. I takt med att covid-19 bland annat inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom har större vikt lagts vid att patienten ska få ta med sig anhöriga i de fall det behövs.

I dagsläget är det upp till varje avdelning att besluta om besöksrestriktioner. På akutmottagningarna får barn ha med sig vårdnadshavare, medan vuxna patienter endast får ha med sig närstående i undantagsfall.

I klippet berättar Helena Gladh om hur hon ser på att vården missbedömt patienter till följd av besöksrestriktionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.