Anders Åkvist är regional chefläkare i Halland. Foto: SVT/TT

Chefsläkaren: Fas 4 i Halland kan påbörjas tidigare än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner, däribland Kalmar och Värmland, har nu nu gått in i fas 4 i covidvaccineringen och tillåter bokning för den breda allmänheten. I Halland är den officiella starten fortfarande tredje veckan i juni. Men nu öppnar regionen för att fas 4 kan komma tidigare än tänkt.

– Vid är inne på slutet på fas 3 och står på tröskeln till fas 4. Vecka 24 var ett tidpunkt vi satte preliminärt och det gäller när första sprutan ges. Bokningen brukar öppna ett par veckor innan, säger Anders Åkvist, chefläkare på Region Halland.

I Halland finns totalt 169 000 invånare mellan 18 och 59 år (fas 4). Drar man bort sådana som redan har vaccinerats, exempelvis vårdpersonal och riskgrupper, återstår 153 000. När fas 4 väl drar igång kommer man börja vaccinera de äldsta åldersgrupperna och arbeta sig nedåt.

Coronapandemin

– Någon tidpunkt för när fas 4 drar igång har vi inte, säger Anders Åkvist. 

I klippet svarar han på frågan om varför vissa regioner är i fas 4 men inte Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet