Kvinnan hävdar att fiender planterat fimparna. Foto: TT/arkivbild

Cigarettfimp avslöjade inbrottstjuv – döms

Publicerad

När en kvinna i mars förra året kom till sitt fritidshus, i Halmstads kommun, fann hon dörren uppbruten och inne var det rejält stökigt. I oredan hittades cigarettfimpar på golvet som avslöjade inbrottstjuven.

Flera föremål var stulna och gärningsmännen hade även sågat i fasaden på utsidan av huset. Enligt åtalet var syftet troligen att få ut ett vapenskåp som stod inne i huset.

Säkrade DNA

En 30-årig kvinna döms nu till skyddstillsyn för grov stöld. Hon ska ha gjort misstaget att kasta fimpar på golvet i huset och på gården. Genom det kunde polisen säkra DNA som tillhör den nu dömda kvinnan.

Därefter gjordes en husrannsakan av kvinnans bostad där polisen påträffade – bland annat – en matta, byrå och bägare, som stulits vid inbrottet.

Planterat bevis

Enligt den nu dömda kvinnan har hon inte varit på brottsplatsen och förklarar fimparna med att hon har många fiender som kan placerat dem där för att sätta dit henne.

Hon uppger att  föremålen tillhör hennes sambo som i sin tur hävdar att det är arvegods.

En historia som Halmstads tingsrätt inte tror på. Enligt domen visar utredningen att den 30-åriga kvinnan i samförstånd med någon annan utfört inbrottet och stulit föremålen.

Hon döms även för olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.