Civilkurage är förenat med viss risk. Se Jenny Burman, ordförande i Civilkuragebyrån, intervjuas om insatsen som Halmstadbon Katarina Borgström gjorde när hon försökte stoppa en rattfyllerist men själv blev påkörd.

Civilkuragebyrån: ”Vi behöver alla vara med och bidra till ett tryggare samhälle”

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Borgström ingrep mot en rattfyllerist som satte sig bakom ratten, men blev själv påkörd och sitter nu i rullstol.

– Det är en fantastisk insats, men helt förfärligt att det blir som det blir, säger Jenny Burman, ordförande för Civilkuragebyrån som nu efterlyser en stödfunktion åt personer som visar civilkurage.

Vilket pris är vi beredda att betala för att, likt Katarina Borgström i Halmstad, ingripa i civilsamhället?

– Civilkuragehandlingar är osjälviska och det förekommer också viss risk, säger Jenny Burman, ordförande för den ideella organisationen Civilikuragebyrån.

Utvecklar trauma

På Civilkuragebyrån träffar de många människor som har visat civilkurage och är i behov av återkoppling i efterhand.

– Det kan vara otäcka situationer som man kastas in i som man inte har träning för och då kan man utveckla ett trauma. Det är ett utsatt läge där man ifrågasätter sitt eget agerande, säger Jenny Burman.

Ett förslag är att starta en Civilkuragejour för att ge dessa personer stöd.

– Vi har en Brottsofferjour så varför kan man inte ha en Civilkuragejour? Det skulle kunna vara ideellt, föreslår Jenny Burman som var med och startade Civilkuragebyrån efter att hon själv stoppat en man som försökte begå självmord.

Civilkurage är värdefullt

Hon understryker att alla som visar civilkurage har olika behov av återkoppling, och ibland kan det räcka att ambulanspersonal har med sig en broschyr som informerar om hur man kan må och var man kan vända sig efter ett ingripande.

– Jag ser behovet av återkoppling. Det är viktigt att samhället visar att det viktigt och värdefullt att visa civilkurage, säger Jenny Burman, ordförande för Civilkuragebyrån.

Se hela intervjun i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.