Mats Lanner, biträdande divisionschef för region syd, berättar hur polisen vill arbeta på ett så odramatisk sätt som möjligt. Foto: SVT

Civilpoliser lär sig hålla huvudet kallt

Uppdaterad
Publicerad

Under två veckor ska civilpoliser från region Väst utbildas i hur man bäst agerar i större folksamlingar – och de gör det med Halmstadbornas hjälp.

Det är 24 poliser med minst två års erfarenhet inom yrket som nu ska utbildas i att hålla huvudet kallt i stressade situationer.

– Om en person har begått ett brott kommer han inte stå och vänta på att uniformerna kommer fram, säger Mats Lanner, biträdande divisionschef för region syd.

Utbildningen är en del i så kallad ”särskild polistaktik”, en metod som polisen infört för att förbättra sitt arbete gällande ordning och säkerhet vid offentliga tillställningar och idrottsrelaterad brottslighet.

Utbildas runt om i Halmstad

På Halmstads gator och torg lär de sig nu lösa situationer på ett så odramatisk sätt som möjligt.

Dagens övning på Halmstad arena illustrerar en fullsatt fotbollsläktare – en utsatt miljö ur arbetsmiljösynpunkt. Här agerar tredjeårselever från Aspero Idrottsgymnasium statister.

– Det är krångligt, trångt och många människor. Vi behöver tänka på vårt uppträdande. Bara för att någon bränner en bengal kan inte polisen starta ett upplopp, säger Mats Lanner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.