Foto: TT

Gekås underkänns – redovisar inte var kläderna tillverkas

Uppdaterad
Publicerad

Två företag sticker ut när miljö- och arbetarskyddsorganisationen Fair Action har undersökt hur öppna klädföretagen är med varifrån deras kläder kommer. Gudrun Sjödén och Gekås i Ullared redovisar inte var deras kläder tillverkas och har inga planer på att göra det.

Mest öppna är H&M, Lindex, Åhléns och Polarn och Pyrets ägare RNB Retail and Brands, som alla lämnat detaljerad information om fabrikerna som tillverkar deras plagg. Ellos, Nelly.com och Kappahl kommer att publicera sådan information 2020.

När företagen är öppna med information underlättar det arbetet för fackföreningar och andra organisationer som arbetar med missförhållanden i fabrikerna, enligt Fair Action.

”Vår erfarenhet är att varken regeringen eller textilfabrikerna lyssnar på våra klagomål, men om vi kontaktar klädmärkena kan de ingripa”, säger Babul Akhter, generalsekreterare för fackförbundet Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation, i ett pressmeddelande.

”Finns risk för kopiering”

Gudrun Sjödén skriver i ett uttalande att man väljer att undanhålla informationen eftersom det finns en risk för att mindre nogräknade företag kopierar deras design om de vet var tillverkningen sker, samt att Gudrun Sjödén är med i nätverket Amfori/BSCI som sköter kontrollen utifrån deras och nätverkets regelverk.

Gekås Ullared skriver att deras kläder bara står för 2,4 procent av den totala omsättningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ullared

Mer i ämnet