Klicka på klippet för att höra experten förklara vad det kan röra sig om för typ av brottsling. Foto: Privat

Därför angrips djur – experten reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Vid flera tillfällen i år har någon skurit hästar i Varbergs kommun – en gång så illa att hästarna fick avlivas. Natten mellan söndag och måndag skedde det igen, då en häst i en hage i Veddige skars i underlivet. Men varför väljer någon att skada djur? Sven Å Christianson är professor i psykologi vid Stockholms universitet och i klippet ovan förklarar han vad som driver gärningspersonen.

– När det gäller att angripa djur så är det ett relativt enkelt sätt för att åstadkomma skada, få makt och dominans, påverka omgivningen och kontrollera miljön, säger Sven Å Christianson, professor i psykologi.

Sven menar att det kan handla om en ung person, och att det nu är viktigt att ta brottet tas på allvar, för det finns en risk är att personen senare kan välja att attackera människor.

Klicka på klippet för att höra professorn om varför någon väljer att angripa djur och vad det kan leda till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.