Se de nyupptäckta galaxerna och hör astronomen Cathy Horellou berätta om de unika fynden, som gjorts med radioteleskop bland annat i Onsala. Animationer: Schulz & Mostert/ASTRON. Foto: SKA Organization/SVT

Därför är Onsala i centrum när nya galaxer upptäcks

Publicerad

En helt ny bild över universum med tidigare okända objekt. Det är vad man kunnat upptäcka bland annat vid observatoriet i Onsala. Fynden är ett resultat av ett internationellt forskningssamarbete.

Det är bland annat genom radioteleskopet Lofar i Onsala som forskare nu har upptäckt en helt ny bild av universum och helt oupptäckta galaxer. Lofar består av tusentals små antenner som är placerade över hela Europa och en av stationerna är den på Onsala Rymdobservatorium. Där verkar forskare från Chalmers som ingår i ett internationellt forskningssamarbete.

Vill förstå universums uppkomst

Radioteleskopet gör att man kan se himlen i långa radiovågor och det man vill undersöka är universums uppkomst och framtid. Men man får också användbar information, till exempel om hur jorden rör sig och snurrar.

Verksamheten ska byggas ut globalt, med jättelika radioteleskopmattor i Australien och Sydafrika. Chalmers-forskarna i Onsala kommer även vara med där.

Se de nyupptäckta galaxerna och hör Cathy Horellou, biträdande professor i astronomi vid Chalmers, berätta om de unika upptäckterna från bland annat Onsala, i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer