Klicka på klippet för att se Martin Engström, Region Hallands hälso- och sjukvårdsdirektör, berätta varför Halland har erbjudit att avlasta sjukvården inom Gävleborg. Foto: Casper Sewerin/SVT

Därför tar Region Halland emot covidpatienter från andra regioner

Uppdaterad
Publicerad

Region Halland erbjuder sig att avlasta andra regioner genom att vårda patienter på sjukhusen i Halland.

– Vi har relativt låg belastning jämfört med nästan alla andra regioner i Sverige, säger Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Halland.

På tisdagsmorgonen rapporterade P4 Gävleborg att Region Gävleborg förbereder sig för att gå in i ett katastrofläge och kan komma att flyga covidpatienter till andra regioners sjukhus, bland annat i Halland.

Under dagen har katastrofläget tonats ner, men erbjudandet från Region Halland står kvar, uppger Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Coronaviruset i Halland

Och enligt sjukhuschefen i Halland, Carolina Samuelsson, har regionen redan tagit emot patienter från regioner den senaste veckan.

I videoklippet ser du Martin Engström, Region Hallands hälso- och sjukvårdsdirektör, berätta varför Halland erbjuder sig att avlasta sjukvård i andra regioner.

Följande beredskapsnivåer gäller:

1. Stabsläge

Innebär att katastrofledningen vid ett sjukhus upprättar en ledningsgrupp/stabsfunktion som håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

2. Förstärkningsläge

Innebär att katastrofledningen vid ett sjukhus vidtar åtgärder för punktförstärkning av viktiga funktioner inom sjukvården.

3. Katastrofläge

Innebär att alla de funktioner inom sjukvården (sjukhuset) som krävs för att ta hand om ett stort antal skadade tas i anspråk och att personal och utrustning förstärks. Respektive sjukhus beslutar självt om ändring av sin beredskapsnivå.

Källa: Region Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet