Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i Halmstad kommun förklarar i klippet varför man inte kan göra individuella anpassningar efter patienter som uttrycker oro över de skydd som vårdpersonalen använder. Foto: Godfred Epitime/SVT

Därför vill inte hemsjukvården bära munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Trots att multisjuka Richard Klingsborg hade känt sig mycket tryggare om hemsjukvårdspersonalen använt både visir och munskydd vid besök hos honom så kommer inte hemsjukvården i Getinge ta på sig munskydd.

Eva-Karin Stenberg är medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Halmstads kommun och hon säger att man följer de rutinerna som Region Hallands smittskyddsenhet  gått ut med.

– Det är antingen visir eller munskydd enligt rutinerna. Men man föredrar visir för då ser man hela ansiktet, säger hon.

Coronaviruset i Halland

Richard Klingsborg är en av patienterna i Halmstad som på grund av pandemin tar hjälp av hemsjukvården för att ta blodprover. Han hade känt sig tryggare om personalen använt både visir och munskydd – och har nu inte velat släppa in sköterskorna sedan två veckor tillbaka.

Men enligt Eva-Karin Stenberg så kommer man inte göra individuella anpassningar efter en patient som uttrycker oro.

I klippet ovan får du höra hur man resonerar i Halmstads kommun kring att inte bemöta patienters oro kring skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet