Mellan år 2008 och 2017 fick 246 varbergsbor över 65 år vård på sjukhus eller i specialiserad öppenvård efter att ha halkat på is eller snö. Foto: TT

De äldre varbergsborna halkar mest i länet

Uppdaterad
Publicerad

I samband med vinterhalvåret öka risken för att folk halkar och slår sig. Enligt statistik från Socialstyrelsen är Varberg den kommun i Halland där flest personer över 65 år vårdats på sjukhus eller i specialiserad öppenvård efter att ha halkat på snö eller is.

Det är nyhetsbyrån Siren som har med hjälp av Socialstyrelsens siffror beräknat hur många invånare över 65 år, per tusen invånare i samma ålder, som vårdats på sjukhus eller i specialiserad öppenvård på grund av fallolyckor i samband med snö och is. Statistiken gäller patienternas hemort, inte platsen där de fick vård.

Varberg toppar i Halland med sammanlagt 246 fall mellan åren 2008 och 2017. Det årliga genomsnittet per tusen invånare i kommunen är 1,9 patienter.

Under rikets genomsnitt

Tätt efter i statistiken kommer Kungsbacka. På sista plats i länet ligger Hylte kommun.

Antalet vårdbesök per tusen invånare över 65 till följd av halkolyckor i samtliga halländska kommuner ligger dock under rikets genomsnitt, som är 3,4 stycken.

Jämför man med kommunerna i norra delen av landet är skillnaden stor. I vissa norrländska kommuner är det upp till tio gånger vanligare att äldre skadar sig i halkolyckor än i södra Sverige.

Antal personer över 65 år som vårdats efter halkolyckor år 2008-2017

Falkenberg: 137 (genomsnitt per tusen invånare: 1,4)

Halmstad: 238 (1,3)

Hylte: 39 (1,8)

Kungsbacka: 240 (1,7)

Laholm: 56 (1,0)

Varberg: 246 (1,9)

Vårdbesöken gäller för slutenvården och specialiserad öppenvård. Vårdcentralbesök ingår alltså inte.

Källa: Socialstyrelsen, SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.