De tre strandsatta fågelskådarna på Nidingen. Från vänster: Mikael Hake, Filip Jansson och Ulf Ståhle. Foto: Mikael Hake

De är strandsatta på en ö utanför den halländska kusten

Publicerad

Ensamma på en öde ö. Delar av personalen på Nidingens fågelstation är inblåsta och oförmögna att lämna ön utanför den halländska kusten på grund av det rådande ovädret.
– Vi försöker planera så att maten ska räcka, säger stationschefen.

Normalt sett byter fågelstationen personal varje lördag. Stationschef Mikael Hake och hans kollegor skulle farit hem i går, men efter flera dagar med kulingvind insåg de att så inte skulle bli fallet. Enligt prognosen kan hemfärden ske tidigast på onsdag.

– Det blåser för mycket för att vi ska kunna ta oss tillbaka med båten. Än så länge räcker maten från förra lördagen, och här på fågelstationen finns ett lager av reservproviant med pasta och ris, säger Mikael Hake.

Åtta landkilometer utanför kusten

Nidingen är belägen åtta landkilometer utanför Onsalahalvön på den halländska kusten. Fågelstationen drivs av ideella krafter.

Mikael berättar att det är grunt kring ön, och även om en större båt skulle kunna klara av större vågor finns det bara en smal passage ta sig fram till bryggan.

Tre kollegor på Nidingens fågelstation utanför Kungsbacka är strandsatta på grund av ovädret – och förväntas kunna åka hem tidigast på onsdag. Foto: SVT

– Oavsett båt lär man slå i botten när det är så höga vågor och helikopter är inget alternativ ännu. Det är bara att bita i det sura äpplet, säger han.

”Ingen tid att passa”

Normalt sett fångar personalen in fåglar och mäter och väger dem, registrerar art och ringmärker. Men när det blåser 20 m/s är det inte många fåglar i sikte.

– Vi har det rätt trevligt ändå. Vi spanar på fåglar och tittar ut över havet. Lyckligtvis har ingen av oss en tid att passa, säger Mikael Hake.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer