Hadia Al Hasan och Salma Abdulsamad visar hur de förvandlat skräp till konstverk. Foto: SVT

De gör konst av skräp

Publicerad

Ur ett pilotprojekt för att aktivera kvinnor föddes en studiecirkel. Materialet består av apelsinskal, knäckformar och lök. Det här är kvinnorna som gör konst – av skräp.

– Det här ger oss positiv energi. Om jag är stressad och gör sådana här små saker mår jag bättre, säger Salma Abdulsamad.

Hadia Al Hasan och Salma Abdulsamad har båda arbetat som lärare i Syrien. Genom Spenshult ingick de i ett pilotprojekt för att aktivera sig i väntan på asyl. Eftersom konst ligger dem varmt om hjärtat, fick det också bli temat på aktivteten.

– Allt som finns i naturen och allt som finns hemma kan jag bearbeta, eller ge en ny form att försköna hemmet med, säger Hadia Al Hasan.

Sprider kunskapen vidare

I projektet som kallas ”Women in charge” fick de bland annat utbildas i ledarskap. Ur projektet föddes en studiecirkel där de tillsammans med andra kvinnor återvinner skräp till något man kan använda i hemmet.

Houda Axelsson är projektledare, och hon betonar vikten av sysselsättning när man är stressad inför ett asylbesked.

– Kvinnor som väntar på ett besked kan vara känsliga och stressade. De tänker på familjen och undrar ”Hur blir det? Hur ser framtiden ut för familjen?”. Det här projektet betyder jättemycket för dem, säger Houda Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer