Calle Karlsson är en av initiativtagarna till den lokala varianten av Musikhjälpen. Foto: Privat

De kör eget Musikhjälpen på torget i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

De vill göra ett lokalt Musikhjälpen för funktionshindrade. Idén gav eko utanför länsgränsen – och nu ska de medverka i riktiga Musikhjälpen.

– Bandet är riktigt peppade! Det ska bli hur spännande som helst.

På fredag kliver Fantastiska Underhållningsbandet, ett band bestående av personer med funktionsnedsättningar, in i glasverandan på torget vid Varbergs statshotell. Där inne kommer det under två dagar bjudas på underhållning till förmån för Musikhjälpens insamling för kampen mot barnsexhandeln.

En av initiativtagarna till det lokala projektet är trubaduren Calle Karlsson som jobbat med funktionshindrade sedan slutet av 80-talet.

– Det är så det brukar vara, de kommer med idéer som de släpper i mitt knä och litar på att jag fixar det, säger han med ett skratt.

”Ville hitta på något liknande”

Fantastiska Underhållningsbandet har tidigare rest runt, spelat på företag och hållit i föreläsningar. De har även samlat in pengar till SOS Barnbyar, och när det samarbetet tog slut tidigare i år ville bandmedlemmarna hitta på något annat.

Idén om att göra ett lokalt initiativ för att stödja Musikhjälpen 2017 kom i början av september, och en dryg månad senare tog bandet kontakt med ledningen för riktiga Musikhjälpen som nappade direkt.

Under fredagen och lördagen kommer hallänningarna till och med vara med i riktiga Musikhjälpen via videolänk.

– Det har gått väldigt snabbt det här. Musikhjälpen har hjälpt oss med material och marknadsföring, och sen har vi även fått mycket hjälp från lokala aktörer i Varberg, säger Calle Karlsson.

”Underbart att det finns ett sådant stort engagemang”

Totalt är det ett 20-tal lokala företag, föreningar och organisationer som anslutit sig till initiativet för att stötta Fantastiska Underhållningsbandets insamling. Under de 36 timmarna som evenemanget pågår kommer en mängd olika kända artister och underhållare gästa buren – några exempel är Sara Löfgren, Krister Classon och Cecilia Vennersten.

– Det är helt underbart att det finns ett sådant stort engagemang när det gäller en bra sak som Musikhjälpen. Det behövs verkligen i dessa tider när det är så mycket tråkigheter i nyheterna, säger Calle Karlsson.

Vad kan man förvänta sig om man letar sig ner till torget på fredag eller lördag?

– Man kan förvänta sig en trevlig stund i det strålande vintervädret med god underhållning från buren. Man kan även få sig en pratstund med de artister som finns på plats och kommer röra sig utanför buren.

Evenemanget startar på fredag klockan 06.00 och pågår till klockan 18.00 på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.