Vdn Anna Altner och projektledaren Alicia Björklund. Foto: Kristian Åkergren/SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

De omvandlar gamla kläder till nya produkter

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna slänger varje år tonvis med kläder eftersom de är utslitna, urvuxna eller trasiga. Dessa skickas till förbränning och kan då inte återanvändas. Men ett företaget The Loop Factory i Varberg experimenterar med olika sätt att omvandla textilier till andra produkter, så att de inte går till spillo.

– Problemet med textil i dag är att det i nuläget inte finns någon industriell kedja för att förädla textilen in i nya produkter, säger vdn Anna Altner.

På labbgolvet flödar fantasin fritt. För tillfället pågår åtta projekt där exempelvis gamla kläder och handdukar omvandlas till helt andra saker.

Lyfter cirkulär omställning

– Det kan vara ljudisolering eller odlingsdukar som används på åkrar. Vi är också med i projekt där vi itttar på återvinning av textil till möbler, berättar Anna Altner.

Företaget omarbetar alla möjliga typer av material. Men det är dem senaste två åren som man lagt extra fokus på just textiler. Processen kallas för cirkulär omställning. Idéen bygger på att vi ska minska, men också effektivisera, användandet av våra resurser i framtiden.

– Har man förbränt textilierna har man brutit kedjan för återanvändning. Det försvårar målet att minska konsumtionen, säger Anna Altner.

Nermalda kläder. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Påverkar miljön

Enligt Naturvårdsverket förbrukade svenskarna nästan 14 kilo textilier per person förra året. Drygt hälften, 7,5 kilo hamnade i soptunnan. Det utgör inte bara ett resursslöseri utan dessutom en negativ påverkan på miljön.

– Åttio procent av den textil vi använder kommer från fossila källor. Därför vill vi kunna återbruka det materialet så länge som möjligt, säger Anna Altner.

Personalen spånar nya idéer på vad de kan omvandla textil till. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Förändring utomlands

Frågan kvarstår dock om inte textilierna skulle göra större nytta utanför Sveriges gränser, exempelvis i fattiga länder. Men Anna Altner menar att tiderna har förändrats.

– I takt med minskande fattigdom vill människorna där inte längre ha våra gamla kläder. Sen förekommer en hel del svarta marknader och kriminalitet när det gäller handel av gamla kläder, vilket välgörenhetsorganisationerna vill komma bort ifrån, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimat

Mer i ämnet