Josefine Aspelöf kommer finnas på plats för att ta emot barnvagnar på söndag. Foto: Team Sweden volunteers/PrivatVisa alla (4)
Visa alla (4)

De samlar in barnvagnar till flyktingläger i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kan varbergsborna skänka sin barnvagn till människor på flykt i Grekland. Det är organisationen Team Sweden volunteers som står bakom initiativet och i mitten av maj ska barnvagnarna ska fraktas till de mest behövande.

Detta är tredje gången som Team Sweden volunteers ska frakta barnvagnar till flyktingläger i Grekland. Senast, i slutet på mars, delades 300 barnvagnar ut på öarna Lesbos och Samos.

– När vi var där och delade ut barnvagnarna märkte vi verkligen vilken stor skillnad det gör, säger Teresa Fröling från Team Sweden volunteers.

Behovet av barnvagnar är stort i lägrena.

– Att behöva sova på kall mark är bedrövligt. Folk står många timmar i kö för att få mat och virar in barnen i filtar, det blir en otrolig skillnad med barnvagn, säger Teresa.

Organisationen på plats i lägret med förra omgångens barnvagnar. Foto: Team Sweden volunteers

Ska delas ut på Samos och i Aten

Att välja vilka som skulle få barnvagnar säger hon var en utmaning, och att de prioriterade dem som har barn med funktionsnedsättningar eller flera små barn.

Denna gången kommer barnvagnarna att delas ut på Samos och i Aten, dit allt fler kommer efter att ha bott i lägrena och där de bedömer att läget är som mest akut.

– Det är som att släcka bränder, man får spola där det brinner mest, säger Teresa Fröling.

Kommer vara vid parkering

På söndag kommer Josefine Aspelöf finnas på plats vid Coop-parkeringen i Varberg för att ta emot barnvagnar mellan klockan ett och två. Hon tycker att initiativet är viktigt och ville därför hjälpa organisationen.

– Barn ska inte sova på golvet kan man då samla ihop ett par vagnar så de kan få sova i vagn så kommer det kännas bättre i hjärtat, säger hon.

Se bilder från den senaste leveransen i ett av lägrena och hör om Josefines förhoppningar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Halland
Mer Nyheter
Josefine Aspelöf kommer finnas på plats för att ta emot barnvagnar på söndag. Foto: Team Sweden volunteers/Privat
Teresa Fröling tillsammans med volontärerna Carola och Hafsa. Foto: Team Sweden volunteers
Efter de två första leveranserna har över 400 barnvagnar delats ut. Foto: Team Sweden volunteers
Foto: Team Sweden volunteers