Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
17-åriga Benazir Jamshidi och 15-åriga Annabel Snelder sitter i styrelsen för Lemonade IF. Foto: SVT

De startade idrottsförening för de som inte har råd

Uppdaterad
Publicerad

Alla ska ha råd att träna. Det menar ett gäng tonårstjejer i Kungsbacka som nyligen startat idrottsföreningen Lemonade IF. Syftet är främst att locka nybörjare, nyanlända och personer som har det tufft rent ekonomiskt.

– Det kan vara skönt att känna att man tillhör någonting, säger Annabel Snelder, en av de som sitter i styrelsen för Lemonade IF.

Det har snart gått ett år sedan hon och tre kompisar lämnade sin volleybollklubb för att satsa på något eget. Allt byråkrati-arbete med att ordna tillstånd och hitta sponsorer har tjejerna i princip helt fixat på egen hand. Deras målsättning är tydlig.

Träningar tre gånger i veckan

– Vi är ungdomar som vill göra något för andra ungdomar. Vi har med egna ögon sett de utsatta grupperna i samhället, exempelvis de nyanlända eller de som kanske inte har råd att gå på gym, förklarar styrelsemedlemmen Benazir Jamshidi.

Föreningen håller träningar tre gånger i veckan för ungdomar från hela Kungsbacka. På måndagar och onsdagar är det volleyboll och på lördagar har de även lagt till styrketräning.

– Vi kör också så kallat ”hallhäng” på lördagarna där deltagarna får möjlighet att prata och lära känna varandra bättre, berättar Annabel Snelder.

Vill fånga upp fler

Men det tar inte slut där. Det finns fler målgrupper som föreningen vill locka.

– Det kan vara svårt som tonåring att börja i en klubb eftersom vissa känner att de snabbt måste bli bäst. Många slutar också med sina idrotter och lägger då helt av med fysisk aktivitet. Då finns vi där för att fånga upp dem, berättar Annabel Snelder.

Tjejerna har fått godkänt av kommunen att hålla sina träningar i idrottshallarna på tre olika skolor; Varlaskolan, Presseskolan och Kapareskolan.

”When life gives you lemons...”

Intresset har varit stort och i nuläget är det ett 40-tal personer som deltar vid varje tillfälle.

– Jag känner själv att jag blir inkluderad i en gemenskap, säger Benazir Jamshidi, som själv kommit till Sverige från Afghanistan.

Vad är nästa steg?

– Egentligen bara att nå ut till ännu fler, svarar Annabel Snelder.

Namnet på föreningen grundar sig på två saker. Dels på ett album som deras stora idol – artisten Beyoncé – har gett ut. Men också på uttrycket ”when life gives you lemons, make lemonade”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer